Basından / 'İşçi güvenliği için özel yasa'

Haber Gazetesi - 23 Kasım 2012, Cuma

'İşçi güvenliği için özel yasa'

Atakum Kent Konseyi Başkanı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Murat Erkan, Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 11 bin işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini belirterek, "İşçilerinin sağlık ve güvenliği devletin etkin bir şekilde belirlediği özel yasalar ile korunmalıdır. Türkiye acilen bu uygulamaya geçmelidir" dedi.

İKİYE KATLANAN RAKAMLAR

Dr. Murat Erkan, Samsun'daki fabrika kazasıyla bir kere daha gündeme gelen 'Türkiye’de iş kazaları'yla ilgili Haber'e değerlendirmelerde bulundu. Dünyada her yıl 2.3 milyon insan iş kazası ve meslek hastalığından dolayı yaşamını yitirdiğini, Türkiye’de her gün ortalama 172 iş kazası meydana geldiğini açıklayan Dr. Erkan, "Ülkemizde son on yıllık dönem dikkate alındığında yaklaşık 11 bin işçi iş kazalarında hayatını kaybetmiştir. Her yıl yaklaşık bin 100 işçi yaşamını yitirmektedir. Bu kazaların sonucunda her gün ortalama 3 işçi hayatını yitirmekte ve her gün en az 6 işçi iş göremez hale gelmektedir. Son sekiz yıllık periyot ele alındığında ölümlü iş kazalarının ikiye katladığını görüyoruz. Buna göre 2003 yılında 860 işçi iş kazalarında hayatını kaybetmişken, bu sayı 2011 yılında ikiye katlanarak bin 563 olmuştur" diye konuştu.

'TAŞERONLAŞMA' SORUNU

Yapılan son araştırmaların, taşeronlaşma ile ölümlü iş kazalarının birbiriyle doğru orantılı gittiğini gösterdiğini belirten Dr. Murat Erkan, "Buna en çarpıcı örnek Tuzla tersaneleridir. Ülkemizde ölümlü iş kazalarıyla sıklıkla gündeme gelen Tuzla tersanelerinde üretimin yüzde 90’ı taşeronlar eliyle yapılmaktadır. Asıl işverenden iş almak için fiyatları düşüren taşeron şirketler, kar etmenin yolunu işgücü maliyetlerini düşürmekte bulmaktadır. Bu durum işçiler için, uzun çalışma saatleri, düşük ücretler, kuralsızlık, güvencesizlik, sendikasızlık, kayıt dışılık demektir. Böyle bir çalışma ortamının sonucu ise aslında kolaylıkla önlenebilecek olan iş kazalarında yaşanan ölümlerdir" dedi.

'MALİYET ODAKLI' DÜZENLEMELER

Türkiye'de işçilerinin sağlık ve güvenliğinin, devletin etkin bir şekilde belirlediği özel yasalar ile korunması gerektiğini söyleyen Dr. Murat Erkan, "Ancak ülkemizde yapılan yasal düzenlemelerde iş sağlığı ile ilgili yasal düzenlemelerin 'insan odaklı' değil 'maliyet odaklı' yapılması yaşanan kazaların artmasında etkili olmakta. Gerek iş kanunundaki düzenlemeler, gerekse çıkarılan çeşitli yasalar aracılığıyla işgücü piyasası sınırsızca esnekleştirildi. Taşeronlaştırma aşırı boyutlara ulaştı. En önemlisi de iş denetimi ortadan kaldırıldı. Ülkemiz 10 yıllık AKP Hükümeti döneminde gerçekleşen iş kazaları ile Avrupa’da birinci, Dünyada ise üçüncü sırada yer aldı" diye konuştu.

BAKAN KILIÇ'IN AÇIKLAMALARI

Samsun'daki fabrikada 5 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazada özelleştirmelerin ardından yaşanan yaygın taşeronlaştırma ve denetimsizliklerin etkili olduğunu öne süren Dr. Erkan, "Bu son kaza iş kazalarında Avrupa ve Dünya’daki durumumuz göz önüne alındığında zaten geliyorum demiştir. Ancak AKP hükümeti ne yazık ki bunu görememiştir. Yaşanan olayın ardından sayın Bakanın olay yerine gelip inceleme yapması, 'adli tahkikatın en kısa sürede yapılacağını' söylemesi ve 'hukuk devleti'ne vurgu yapması sorumluluğu ve görevi gereğidir. Ancak en son Terme İlçesi'nde dört bine yakın yurttaşımızın maruz kaldığı ishal salgınının nedeni ve bunun sorumluları aylar geçmesine rağmen hala açıklanmamıştır. Bu da kamuoyunda böylesi olayların zaman geçirilerek soğutulduğu düşüncesi uyandırmakta ve kamu vicdanını rahatsız etmektedir. İş kazalarında önemli olan meydana gelmeden kazaların önüne geçilmesidir. Bu da son dönemlerde daha fazla konuşulur hale gelen 'risk değerlendirmesi' ve olası riskleri yok etmeye ya da azaltmaya yönelik çalışmaların yapılması ve işyerlerinde düzenli denetlemeler yapılmasıyla mümkündür" dedi.

 

 

Samsun Halk Gazetesi - 24.11.2012, Cumartesi


'Kaza geliyorum demiş!'...

Atakum Kent Konseyi Başkanı Erkan, Türkiye'de İş sağlığı ile ilgili yasal düzenlemelerin insan odaklı değil, maliyet odaklı olduğunu söyledi. Türkiye'de günde 172 kaza olduğunu hatırlatan Erkan, "Bu rakama bakıldığında Eti Bakır'daki olay zaten geliyorum demiş" yorumunu yaptı Türkiye'de günde ortalama 172 iş kazası meydana geldiğini ve bu kazalarda yine her gün ortalama 3 işçinin hayatını kaybettiğini söyleyen Atakum Kent Konseyi Başkanı Dr. Murat Erkan, "Samsun Bakır Fabrikası’ndaki yaşanan son olay iş kazalarında Avrupa ve Dünya’daki durumumuz göz önüne alındığında zaten geliyorum demiş" diye konuştu. Erkan, önemli olanın bu tür kazalar yaşanmadan gerekli önlemi almak olduğunu söyledi.

İSHAL SALGINI NE OLDU?

Murat Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakan Suat Kılıç'ın olay yerine gelip inceleme yapması, “adli tahkikatın en kısa sürede yapılacağını” söylemesi ve “hukuk devletine” vurgu yapması sorumluluğu ve görevi gereğidir. Ancak en son Terme'de dört bine yakın yurttaşımızın maruz kaldığı ishal salgınının nedeni ve sorumluları aylar geçmesine karşın hala açıklanmadı. Bu da kamuoyunda böylesi olayların zaman geçirilerek soğutulduğu düşüncesi uyandırmakta ve kamu vicdanını rahatsız etmekte. İş kazalarında önemli olan meydana gelmeden önüne geçilmesidir. Bu da son dönemlerde daha fazla konuşulur hale gelen risk değerlendirmesi ve olası riskleri yok etmeye ya da azaltmaya yönelik çalışmaların yapılması ve işyerlerinde düzenli denetlemeler yapılmasıyla mümkün" dedi.

 

 

 

 

  
1960 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Hava Durumu
Takvim